Ramazan’da Kur’an’la Alakamızı Artırmak İçin Neler Yapabiliriz? (1)
Bismillahirrahmanirrahim…
Mübarek ayın gölgesi yeniden düşüyor üzerimize elhamdülillah.
Ramazan’ı bireysel bazda daha verimli geçirebilmek için derdini yüklendiğimiz birkaç hususu da belirtmek maksadıyla hazırladığımız bir yazı dizisini paylaşacağız inşaAllah. Biz bu yazı dizisi ile daha çok “Ramazan’da Kur’an’la Alakayı Artırmak İçin Neler Yapabiliriz?” sorusuna cevap aramaya çalışacağız. Oruç, sadaka, zikir gibi diğer ibadetlerin faziletlerine bu bağlamda değinmeyeceğiz. Gönlümüzdekiler Ramazan’a anlar kala yüreklere dokunur ve faydaya dönüşürse ne mutlu bize.
***
Ramazan, evvela “Kur’an ayı” sıfatına layık bir biçimde en yoğun şekliyle Kur’an’a ve Kur’an’ı daha iyi anlamaya yönelik ilimlere dair farklı okumalarla geçirilse en ziyade fayda sağlanmış olur diye düşünmekteyiz. “Tam bir aylık” özel ve süreli bu dönemi dağınık bir zihin, toparlanamamış işler ve okumaları bir kenara bırakarak imkan nisbetinde saf Kur’an öğrencisi olabilmeye ayırmak çok mühim. Herkesin bu Ramazan’da hedefi kendisinin Kur’an seviyesini bir üst basamağa çıkarmak olursa bu hedef de motivasyon için fayda sağlar. Tecvidden tertile uzanan bir hedef silsilesi…
Bizim toplumumuzda Ramazanlarda genel olarak mukabele geleneği mevcut. Ancak bu noktada bazen ifrat ve tefrite varan davranışlar olabiliyor. Ya anlamadan sadece Arapça hatim, ya da ona tepki olarak doğan “sırf meal hatmi” yapılıyor ki bu şekilde iki faydadan birinden mahrum kalınıyor. Hatim yapmak Ramazan’da, Kur’an’a toplu ve bütüncül bir bakış sağladığı için faydalı, yoksa hatmi gayesinden koparıp, sayıya endeksleyerek kutsamak maksadıyla değil.
1) Bunun tartışmasına hiç girmeksizin hem gönüllerin pasını vahyin indiği mübarek lisan ile silmek için günde en az bir cüz Arapça’sından, hem de asgari düzeyde anlayabilmek için mealinden bir bütün Kur’an hatmi yapmaya azmetmeli. Bu ilmî bir altyapısı olan ya da olmayan her Müslüman’ın Ramazan’da günlük hedefi olabilir. Kur’an’ı Arapça aslından okuma ve dinlemenin gönülleri yumuşatan, sükunet veren, vahyin indiği ânı ve mekanı hissetmeye vesile olan bir faydası da vardır. Okuması yavaş olanlar da kıraatini sevdikleri bir kâriden günlük bir cüz dinleyip, onu takip edebilirler. Bir cüzü aynı anda okumakta güçlük çekenler sabah ve akşam onar sayfa, ya da beş vakit namaz akabinde dörder sayfa şeklinde okuyarak da güne yayarak hatmi kolaylaştırabilirler.
2) Gücü, vakti ve imkanı olanlar için bu günlük cüzlerin okunması aile üyeleri ile birlikte sahur ya da iftar sonrası yapılabilir. Ki bu amelin, ailenin ve o yuvada varsa yetişen evlatların geleceğine dair faydaları saymakla bitmez. Yaşı küçük de olsa yavrular ebeveynlerinin Ramazan’da ekstra bir gayrete girerek farklı bir amel yaptığını gördüklerinde bu zihinlerine kazınan ve onları sonrasında besleyen güzel bir bilinçaltı mesajı olacaktır. Elbette ailenin katılımı ile hatim yapmak, bu tarz bir birlikteliğe alışmamış, hep bireysel yaşamaya alışmış fertler için başlangıçta zor olsa da, bereketi görüldükçe biiznillah kolaylaşacaktır. En fazla bir saat sürecek bu hayırlı amelle kendimizin ve ailemizin seneye yayılacak bir bereket elde etmesine vesile olabiliriz.
| Kulliyetu Neva