prof. dr. i̇yad kunaybi ,

YENİ ÇEVİRİ: Aşure Günü / Prof. Dr. İyad Kunaybi

Kulliyetu Neva Kulliyetu Neva Jul 27, 2023 · 3 dakika okuma süresi kişi tarafından kere görüntülendi.
YENİ ÇEVİRİ: Aşure Günü / Prof. Dr. İyad Kunaybi
Paylaş

YENİ ÇEVİRİ: AŞURE GÜNÜ / İyad Kunaybi

Kıymetli dostlar. Yarın (Cuma) Aşure günü. Bugünde oruç tutmak -Allah kabul ederse- geçen senenin günahlarını siler, örter, onlara kefaret olur.

Aşure gününe rastlaması sebebiyle Cuma tek başına oruç tutmakta bir sakınca yoktur.

Sigara gibi alışkanlıkların sebebiyle bugünde oruç tutmaya erinme, tembellik etme. Nefsini fani bir lezzet sebebiyle büyük bir ecirden mahrum bırakmış olursun.

Yine yarının orucunu tutmayı imtihan, buluşma, etkinlik gibi mazeretler ile de terk etme. Rasulullah -salât selam ona olsun-, devletin başı, ordunun kumandanı, insanların öğretmeni, kafir ve münafıkların tuzaklarına karşı koyan bir lider, ailenin direği, eş, baba, eğitmen idi. Tüm bunlar onu bugünlerde oruç tutmaktan ve bu mevsimleri değerlendirmekten alıkoymadı.

Oruç tutma mazereti olan hanımlar. Bu günde oruç tutmaya başkalarını teşvik ederek bugünün ecrini kazanın. Kim bir hayra delalet ederse ona yapanın ecri gibi ecir vardır.

Aşure günü orucunu “Nasılsa Arefe günü oruç tuttum. Arefe günü de iki senenin günahlarına kefaret, hâlâ iki seneyi kapsayan zaman içindeyim” diye düşünerek de tutmamazlık yapma. Orucunun kabul olduğunu nerden biliyorsun? Bu faziletli zamanlarda orucun kabul edilmesi, kabul şartlarının oluşmasına, günahların bağışlanmasının ve diğer engellerin kalkmasının gerçekleşmesine bağlıdır.

“Allah ancak muttakilerden kabul eder.” (Maide suresi)

Bu özel günleri dikkate almak, tazim etmek, ecrini kazanmaya çalışmak Allah’a karşı takvalı olmanın, muttaki olmanın göstergelerindendir.

Bir çok alim büyük günahların, Aşure ve Arefe gününde günahların bağışlanmasına engel olduğunu söylemişlerdir. Onların bu sözünü şu hadis de destekler: “Büyük günahlardan kaçınıldığı sürece, beş vakit namaz, iki cuma ve iki ramazan, aralarında işlenen günahlara kefaret olur.”

Çoğumuzun gafil olduğu büyük günahlardan bazıları da, kalbin işlediği büyük günahlardan olan Allah’a suizan beslemektir. Özellikle de fitnelerin şiddetini artırdığı, İslam ümmetinde ve kendi üzerimizdeki imtihanların, acıların çoğaldığı bir zamanda, bu dünyanın karşılık yeri değil imtihan yeri olduğu hakikatini anlayamamış olmamıza bağlı olarak, kimileri Allah’a suizanda bulunabiliyor. Yine Allah’ın indirdiklerinden ve şeriatından bir şeyleri beğenmemek/kerih görmek de büyük günahlar içine giriyor.

Kıymetli dostlarım! Hepimizin Rabbi’nin -subhanehu- rahmetine ihtiyacı büyük. Dolayısıyla bu büyük ödülün, ecrin kaçmasına izin vermeyelim. Allah bize bu mevsimleri, bu istasyonları, kalplerimizi ve ruhlarımızı kirlerinden, günahlarından arındırmak için verdi. Allah’tan Aşure günü orucunu bizlere kolaylaştırmasını ve hepimizden kabul etmesini diliyorum.

Prof. Dr. İyad Kunaybi

Çeviri: Kulliyetu Neva

أيها الكرام..يوم بعد غدٍ الجمعة هو يوم عاشوراء..صيامه -إذا تقبله الله تعالى- يكفر ذنوب السنة الماضية.

ولا كراهة في إفراد يوم الجمعة بالصيام إذا وافق عاشوراء.

- لا تتكاسل عن صيامه لعادة اعتدتها كالتدخين! فتحرم نفسك من أجر عظيم بلذة فانية.

- لا تترك صيامه بعذرِ أنَّ عندك امتحاناً/مقابلة/مناسبة… رسول الله صلى الله عليه وسلم كان رأس الدولة، قائد الجيش، معلم الناس، يواجه مكائد الكافرين والمنافقين، رب أسرة، زوجاً وأباً ومربياً..ولم يمنعه هذا كله من صيام هذه الأيام واستغلال هذه المواسم.

- الأخوات اللواتي يمنعهن العذر من الصيام: اكسبنَ أجر صيامه بحض غيركن عليه. فمن دل على خير كان له مثل أجر فاعله.

- لا تترك صيامه قائلا: (صمت عرفة، وعرفة يكفر سنتين، ولا زلت مشمولا في فترة السنتين)! وما يدريك أن الله قبل منك؟ فقبول صيام هذه الأيام الفاضلة مشروط بتحقق شروط القبول ومغفرة الذنوب وانتفاء موانع ذلك…

(قال إنما يتقبل الله من المتقين)…ومن تقوى الله أن تعظم هذه الأيام وتحرص على أجرها.

وقد نص عدد من العلماء على أن اقتراف الكبائر يمنع مغفرة الذنوب بيوم عاشوراء أو عرفة…ويشهد لهم مثل حديث:

(الصَّلواتُ الخمسِ ، والجمعةُ إلى الجمعةِ ، ورمضانَ إلى رمضانَ ، كفَّارةٌ لما بينهنَّ إذا اجتنُبتِ الكبائرُ).

ومن الكبائر التي يغفل عنها كثير منا: كبائر القلوب، وعلى رأسها سوء الظن بالله، خاصة مع اشتداد الفتن وكثرة الآلام والبلايا في أمة الإسلام وفي ذوات أنفسنا، مقرونا بعدم فهمنا لحقيقة أن هذه الدنيا دار بلاء لا دار جزاء…فيسيء الظن بربه من يسيء! ومنها كذلك كراهية شيء مما أنزل الله ومما شرعه..

فيا كرام، كلنا بحاجة لرحمة ربه سبحانه..فلا تُفَوتوا هذا الأجر العظيم، وهذه المحطات التي جعلها الله رحمة لنا لتغسل قلوبنا وأرواحنا من آثامها.

نسأل الله تعالى أن يعيننا على صيامه ويتقبل منا جميعاً.

أ.د. إياد قنيبي

Kulliyetu Neva
Kulliyetu Neva
Takip et: