neva çeviri , hicri aylar ,

Şaban Ayı

Kulliyetu Neva Kulliyetu Neva Mar 11, 2022 · 1 dakika okuma süresi kişi tarafından kere görüntülendi.
Şaban Ayı
Paylaş

Şaban Ayı

Şaban; hicri aylardan birinin ismidir. Bu şekilde isimlendirilmesinin sebebi; kelimenin “dağılmak, ayrılmak” manasından hareketle Şaban ayında Arapların su aramak maksadıyla etrafa dağılması yahut da bu ayda savaş niyetiyle civara yayılmalarından ötürüdür. Bir görüşe göre ise, Recep ve Ramazan ayları arasında olduğu için bu adı almıştır.

Şaban ayı haram aylardan değildir.  Şaban ayında orucu artırmak dışında başka bir amelin faziletine dair rivayet mevcut değildir. Ancak genel olarak yapılan bütün salih ameller elbette ki bu ayda da Allah’a yükselir.

Aişe’nin (r.anha) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Rasûlullah (sav)’in Ramazan ayı dışında hiçbir ayı tamamen oruçlu geçirdiğini görmedim ve Şaban ayı kadar başka bir ayda çokça oruç tuttuğunu da görmedim.” (Buhârî ve Müslim)

Müslim’in, Aişe’den (r.anha) başka bir rivayetine göre: “Rasûlullah (sav) Şaban ayının az bir kısmı hariç tamamında oruç tutardı.”

İbn Receb (ra) şöyle demiştir: “Şaban ayında tutulan oruç, haram aylarda tutulan oruçtan daha faziletlidir. Ramazan ayının hemen öncesinde ve sonrasında tutulan oruçlar da nafile oruçların en faziletlisidir. Bu oruçlar tıpkı farz namazların öncesinde ve sonrasında kılınan sünnet namazlar gibidir. Nasıl ki bu sünnet namazlar farzlarda ki eksiklikleri tamamlıyorsa, Ramazan ayının öncesinde ve sonrasında tutulan oruçlar da bu şekildedir. Bir de sünnet namazlar nasıl ki diğer nafile namazlardan faziletçe üstünse, Ramazan’dan hemen önce ve sonra tutulan sünnette tavsiye edilmiş oruçlar da Ramazan ayına daha uzak bir ayda tutulan oruçlara göre daha faziletlidir.”

Yine İbn Receb şöyle demiştir: “Şaban ayı; Ramazan ayının mukaddimesi gibi olduğundan, Kur’an tilaveti ve oruç gibi ibadetler Ramazan’a hazırlık niteliğinde olması hasebiyle bu ayda da meşru kılınmıştır.”

Seleme bin Kuheyl: “Şaban ayı Kur’an’ı çok çok okuyanların (kurrâ) ayıdır.” demiştir.

Amr bin Kays, Şaban ayı girdiği zaman dükkanını kapatır ve kendisini tamamen Kur’an okumaya verirdi.

***

| Yazı, Neva tâlibelerinden Büşra Savran tarafından çevrilmiştir. 🌿

• Metnin büyük kısmı İbn-i Receb’in Letâifu’l Meârif adlı eserinden derlemedir.

Kulliyetu Neva
Kulliyetu Neva
Takip et: