Bayramlarda sevincinizi göstererek bu ibadetin ecrini Allah’tan bekleyin. Yahudi, Hristiyan ve tüm küffara muhalefet ederek bayramda sevinç ve neşenizi göstermeniz, Allah’ın şiarlarının yüceltilmesindendir.
Nebi (sav) Medine’ye hicret ettiği esnada insanların eğlenceler düzenledikleri iki gün vardı. Yanındakilere: “Bu günler ne günleridir?”diye sordu. Onlar da: “Cahiliye döneminde biz bu iki günde eğlenceler düzenlerdik.” dediler. Bunun üzerine Nebi (sav): “Allah bu iki günü sizin için daha hayırlı olan Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı ile değiştirmiştir.” buyurdu. (Ebu Davud)
Her kim doğum günü, anneler günü, sevgililer günü ve benzeri küffarın bayramlarını kutlamaya alışırsa Kurban ve Ramazan Bayramı sevinci azalır, hatta belki de sadece etrafındakilere uymak için sevinir.
Bu kimse tıpkı karnını bozuk yemek yiyerek doyuran kişiye benzer; kendisine faydalı ve lezzetli bir yemek ikram edildiğinde midesi bozuk yiyecekle dolu olduğu için bu faydalı ve lezzetli yemeğe yer kalmamıştır.
İnkar edenlerin bayramları da Müslümanların bayramlarına nispetle böyledir. Bu bayramlar ruh için bozuk gıdalar mesabesinde olduğundan Allah Teala onları bizim için daha hayırlı olan Ramazan ve Kurban Bayramı ile değiştirmiştir.
Çocuklarının pahalı veya ucuz doğum günü partileri için para harcayan, arkadaşların ve komşuların partiye katılımıyla sevinçlerini göstermek için aşırı derecede hevesli olan, sonrasında ise bu çabanın onda birini, sevinci göstermenin en uygun yeri ve zamanı olan Ramazan ve Kurban Bayramları’nda göstermeyen aileleri ne kadar da garipsiyorum?!
Hz. Aişe’den rivayet edilen şu hadis Müslümanların sevinç günlerinin, küffarın sevinç günlerinden ayrılmasının önemini gösteriyor:
Aişe (r.a.)’den rivâyet edilmiştir: “Bir gün (babam) Ebu Bekir yanıma geldi. Ensardan iki kız benim yanımda Buas günü ensarın söylediği mersiyelerden söylüyorlardı. Fakat bunlar meslekten şarkıcı değildi. Ebu Bekir: “Peygamber evinde şeytan düdükleri mi?” diye çıkıştı.O gün bayram günüydü. Peygamber (s.a.s.): “Ey Ebu Bekir! Her milletin bir bayramı vardır. Bu gün de bizim bayramımızdır.” buyurdu. (Buhari)
| Enes Şeyh Kireyyim
(Yazı, Nevâ talibelerinden Rabia Öztürk tarafından çevrilmiştir.)